weareperfect3

Bekijk het introductiefilmpje!

Een oplossingsgerichte benadering voor het overwinnen van gedrags- en emotionele problemen. Ben Furman begon met de volgende anekdote hoe hij betrokken raakte bij het oplossingsgericht denken.
Een echtpaar uit Lapland kwam met de auto voor hulp naar zijn praktijk.
Na een aantal sessies besloot het echtpaar te stoppen met de therapie. De communicatie tussen het echtpaar ging stukken beter. Ben Furman vroeg aan hen wat geholpen had. Hij hoopte dat het succes te wijten was aan zijn therapie.
De vrouw antwoordde; ” Elke keer als we hier naar toe reden zaten we meer dan honderd kilometer naast elkaar en dat gaf ons de kans om met elkaar praten ".

bloempottheorieBen Furman noemt dit de Bloempot Theorie. Hieronder een korte onvolledige samenvatting.
De bloempot theorie:
Er zijn drie ingrediënten die garant staan voor succes in het werken met kinderen en adolescenten.

1 Hoop.
Een sfeer creëert waaruit hoop ontstaat door een beeld te laten schetsen van de toekomst; wat heb je nodig om dat te bereiken? Wat lukt al wel. Grappig is het “ spreekwoord”; Van een muis een olifant maken; sterk uit vergroten wat al wel gelukt is. Kleine successen boeken.

2 Samenwerking.
Welke vaardigheden zijn er te leren, te verbeteren, te veranderen. Waar wil hij/zij beter in worden. Supporters zoeken, wie kan jou erbij helpen om….

3 Creativiteit.
Laat het een idee zijn van het kind zelf (ook als jouw idee beter lijkt). Onderwijs is fun, belonend en creatief voor het kind; zoek de bronnen en raak geïnspireerd door kinderen zelf.

Hieronder nog enkele one liners;
- houd in gedachten dat het nooit stopt met de problemen. Er zijn oplossingen.
- we leren van onze fouten. Zou het niet beter zijn om te zeggen: wij leren nog meer van onze successen?

Een voorbeeld van praktische informatie om meteen met kinderen aan de slag te gaan is onder andere te vinden op de website van Ben Fruman. Door op de volgende link te klikken, kom je op dit praktische onderdeel: http://www.benfurman.com/selfhelper/index.html